SANAL SUNUCU / SANALLAŞTIRMA ÇÖZÜMLERİ
Sanallaştırma (Virtualization) Nedir?
Sanal sunucu teknolojisi, tek bir fiziksel ana makine üzerinde, birden fazla sunucu ve uygulama çalıştırabilmesini ve fiziksel donanımın sanal makineler (virtual machines) yardımıyla çok daha verimli kullanılabilmesini sağlayan, çeşitli yazılım ve donanım bağımlılıklarını ortadan kaldırarak, yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür.
Sanallaştırmanın Faydaları
Sanal makine kullanımı küçük, orta ya da büyük, her ölçekte şirket için oldukça önemli imkânlar sağlamaktadır. En önemli faydaları şunlardır;
Sunucu kapasitesini yüksek verimle kullanma imkânı sağlar
İhtiyaç duyulduğunda çok hızlı bir şekilde yeni sunucu oluşturulabilir.
Kuruluşun ölçeğine göre donanım maliyetlerinde %50’ye varan düşüş sağlanır.
İhtiyaç olduğu anda test veya yazılım geliştirme için yeni sunucular oluşturma olanağı sağlanmış olur.
Operasyonel kurulum ve bakım maliyetlerinde %80’e varan azalma görülür.
Herhangi bir problem anında, sanal sunucuları çok hızlı bir şekilde yeniden çalışır duruma getirebilme imkânı vardır.
Merkezi yönetim ile tüm sunucuları tek bir merkezden izleme ve raporlama imkânı sağlanır.
Sanal işletim sistemine kurulmuş olan herhangi bir uygulamayı, yeni bir ana bilgisayara geçilirken sanal işletim sistemini durdurup, işletim sistemi dosyasını yeni bilgisayara taşıdıktan sonra tekrar çalıştırarak kalınan yerden devam etme kolaylığı sağlanmış olur.
Windows altında eski sürüm Windows, Linux, Mac veya Linux altında Windows, Mac ( vs.) çalıştırılabilmiş olur.
Citrix
Her bir bir uygulamaya dedike bir sunucu olarak özetlenebilinen geleneksel BT modelinin maliyetli, hantal ve verimsiz olduğu ispatlanmıştır ve BT kaynaklarının sanallaştırılması pek çok organizasyonda hızla standart haline gelmektedir. Sanallaştırma daha az ile daha fazla yapmanızı sağlasa da, bazı kurumlar için diğer sanallaştırma teknolojilerinin yüksek ilk yatırım maliyeti sanallaştırmaya geçişte engelleyici olmuştur. Citrix XenServer bu sıkıntıyı ücretsiz olarak müşterilerine sağladığı üretim ortamı seviyesine hazır bir sanallaştırma platformuyla gidermektedir.
Citrix XenServer
XenServer durağan ve karışık Citrix PartnerBT yapılarını daha dinamik hale çevirmek suretiyle kolay yönetilebilir sanal bir verimerkezi haline getirip verimerkezi maliyetlerini köklü biçimde düşüren kurumsal seviye ve Bulut Bilişimde kendini isapatlamış bir sunucu sanallaştırma çözümüdür. Rakip çözüm maliyetlerinin çok altında rakanmlarda sanal veri merkezlerinin entegre edilmesi ve otomasyonu için gelişmiş yönetim olanakları sağlar.
VMWare Mimarisi
Sanal makine çözümleri incelendiğinde küçük, orta ve büyük her seviyeden şirket ve organizasyonun sanallaştırma ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek çözümlerin başında gelen VMware, 1998 yılında ABD merkezli olarak kuruldu. İlk çözümlerini pazara 1999 yılında çıkaran VMware şu an pazarı yönlendiren birkaç kuruluştan birisidir. VMware topolojisinin hedeflediği yapı “sanal altyapı” (virtual infrastructure) olarak adlandırılır.
Altyapı genel olarak 3 bileşenden oluşmaktadır;
Her bir makinenin tam sanallaştırmasını sağlayacak yönetim yazılımı
Sanallaştırma temelli kaynak planlamasını sağlayacak planlama yazılımları
Yıkım onarımı (disaster recovery) gibi IT süreçlerinin başarılması için gereken otomasyon çözümleri