Loading...
KURUMSAL ANTİVİRÜS ÇÖZÜMLERİ

 

Virüs Nedir

 

Virüs, genellikle başka bir dosyanın arkasına gizlenmiş ve dosya çalıştırıldığında bilgisayarda beklenmeyen ve istenmeyen olaylara neden olan programlardır. Virüs yazılımları, diğer yazılımlardan farklı olarak kötü niyetle, zarar vermek amacıyla hazırlanmıştır. Virüsler kendilerini kopyalayabilme, dosyalara sıçrayabilme ve maksatları dâhilinde dosya silebilme, dosya içeriğini değiştirip çalışmaz hale getirebilme özelliğine sahiptir. Bütün bunları kullanıcının haberi olmaksızın ve hiç bir komuta gerek görmesizin yapabilmektedirler.

 

Virüs Türleri

 

Worms (Solucanlar)

Adını aldıkları canlılara benzeyen bu virüsler, girdikleri bilgisayar sisteminde birtakım delikler açar. Kendilerini kopyalama özelliğine sahip olan bu virüsler, internet ya da yerel ağ üzerinde bilgisayardan bilgisayara yayılırlar. Bazıları zararsızdır; ancak sistemde yer kaplar ve bilgisayarı yavaşlatır. Bazıları ise zararlıdır ve bilgisayara zarar verir.

Trojan Virüsleri

Bu virüsler kendilerini kopyalayıp çoğaltamazlar; ancak bilgisayara girdiklerinde, virüsü gönderen kişinin kontrolünde olarak, ona hizmet ederler. Eğer bu hizmet kötü niyetli bir kişiye yapılıyorsa, bu kişiye bağlı olarak; bilgisayardaki bilgiler kaybedebilir, istenmeyen bilgilerin bilgisayara girmesini sağlanabilir, gizli dosyalara ulaşılabilir ve modem ya da hard disk gibi donanımlara zarar verilebilir.

Makro Virüsleri

Word, Excel gibi makro kullanımına olanak sağlayan programların dosyalarına bulaşan virüslerdir. Bunlar Word ya da Excel kullanarak hazırlanan belgeye yerleşir ve bu belgeye her girişte aktif hale geçer.

Boot Virüsleri

Disketlerin “Boot Sector” veya sabit disklerin “Master Boot Sector” diye isimlendirilen ilk sektörlerine sıçrayan bu virüsler, çeşitli medya araçları (USB bellek, CD, DVD v.b.) ya da e-mail gibi yöntemlerle çoğalarak diğer bilgisayarlara bulaşır ve yayılırlar. Bulunması ve temizlenmesi en kolay virüslerdir; çünkü sistemdeki yerleri bellidir.

Dosya Virüsleri

COM, EXE gibi çalışabilir dosyalara bulaşırlar ve bu dosyalardan diğer dosyalara sıçrarlar. Ne kadar dosyaya sıçradıklarına bağlı olarak dosyanın boyutunu arttırırlar. Dosyaya bulaşan virüs yazılımı dosyanın sonunda, bazen de ortasında olabilir. Bu virüsler hafızada kalabilme özelliğine de sahiptirler.

Bilgisayar Virüsleri

Bilgisayara bulaştıktan sonra, sisteme zarar verecekleri zamanı beklerler. Birçoğunun içinde zaman ayarı vardır ve verdikleri zararlar tamamen programlara yöneliktir. Yani bilgisayar virüsleri, bilgisayar donanımlarına fiziksel olarak zarar vermezler. Yapabilecekleri işlemler, programları silmek veya değiştirmektir. Bunun dışında klavye ve farenin geçici olarak kullanılmasını engelleyebilir, ekrana değişik yazılar yazabilir ya da yazıcılara çeşitli komutlar gönderebilirler.

Bilgisayar ve sistemlere zarar vermeyi hedefleyen tüm bu yazılımlara ise kötü niyetli yazılım (malware-malicious software) adı verilir.

 

Virüslerin Zararları

 

Virüsler bilgisayarlardaki programlara, dosyalara ve donanımlara çeşitli zararlar verebilir. Bu zararlar bilgisayardaki bilgilerin kaybedilmesi, istenmeyen bilgilerin bilgisayara girmesi, kullanılan dosya içeriğinin değişmesi veya silinmesi, kullanılan bilgisayar programlarının bozulması ve çalışmalarının yavaşlaması, bilgisayardaki modem veya hard disk gibi donanım elemanlarının bozulması şeklinde olabilir.

 

Virüslerin Yayılma Yöntemleri

 

Eskiden en popüler virüs yayılma yolu, bir bilgisayardan diğerine disket ile dosya aktarımıydı. Günümüzde ise, bilgisayar ağlarının oldukça yoğun kullanılması, herkese açık dosya arşivleri ve internet üzerindeki sosyal paylaşım siteleri, virüslü programların yayılması için oldukça uygun ortamlar haline gelmişlerdir. Ayrıca e-posta yoluyla gelen dosyaların kontrolsüz kullanımı ile de virüslerin yayılması oldukça yaygınlaşmıştır.

 

Antivirüs Nedir

 

Anti virüs; bilgisayar ve sistemlerin, zararlı programlardan korunması için hazırlanmış olan güvenlik yazılımıdır. Anti virüs programları genel olarak zararlı programları bulup yok etmekle görevli olsa da kullanıcı tercihlerine göre de görev yapabilmektedir. Anti virüs programlarının işlevleri şunlardır:

 

Tarama (Scanning)

Temizleme (Cleaning)

Kurtarma (Recovery)

Koruma (Protection)

Anti virüs programları virüsleri bulmak, karantina altına almak/silmek için çeşitli yöntemleri izlerler. Bu yöntemler, anti virüs programlarının çalışma hızını ve prensiplerini belirler. Bilinenin aksine anti virüs programı yüklemek, sistemin komple güvenliği için yeterli değildir. Ancak her sistemde mutlaka güncel ve güvenilir bir lisanslı anti virüs programı bulunmalıdır. Anti virüs programına ek olarak, sistem güvenliği için antispyware ve firewall uygulamalarının bulunmasında fayda vardır.

 

Antivirüs Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

 

Virüs taraması yaparken performans kaybı yaşanmamalıdır.

Her türlü zararlı kodlara karşı (Trojans, droppers, ActiveX ve Java) tarama yapabilmelidir.

Herhangi bir virüs salgınıyla karşılaşıldığında, sisteme zarar vermeden tamamıyla temizlenebilmelidir.

Virüslerin çoğundan değil, sistemi tamamıyla koruyabilecek bir anti virüs veritabanına sahip olmalıdır.

Firewall, Proxy, Mail Server gibi sistemlere uyum sağlayabilmelidir.

Merkezi ve tek bir noktadan yönetebilme imkânı olmalıdır.

Tüm hareketler kayıt altına alınabilmeli ve gerektiğinde raporlar elde edilebilmelidir.

Tercih edilecek olan anti virüs yazılımı mutlaka uluslararası sertifikalara sahip olmalıdır.

Yazılımla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşıldığında ya da destek alınmak istendiğinde, teknik destek imkânı olmalıdır.

Kurumsal Antivirüs Kapsamında Neler Yapıyoruz

 

Kurumların ihtiyaçlarına yönelik teknik analizler yaparak, doğru hizmet ve ürün gruplarını içeren kurumsal anti virüs hizmeti geliştiriyoruz.

Klasik kurumsal anti virüs hizmetlerine; sunucu ve istemci tabanlı atak engelleme sistemleri, masaüstü güvenlik duvarları ve NAC çözümleri entegre ediyoruz.

Standartların ötesinde geliştirdiğimiz kurumsal anti virüs hizmetleri ile kurumsal yapılara kattığımız değerlerle optimum performans sağlıyoruz.

Kendi kendine yürüyen ve dinamik olarak tavır sergileyebilen bir kurumsal anti virüs sistemi oluşturuyoruz.

Yatırım ve yönetim maliyetlerini düşüren ve yatırımların geri dönüşünü sağlayan bir iş süreci geliştiriyoruz.